Felnőtt és Junior Világbajnokság 2018 Heerde

Junior -és Felnőtt Világbajnokság 2018 Heerde/Arnhem-Utcai versenyek és Marathon

A Világbajnokság második felvonása az utcai versenyekkel folytatódott. A helyszín Arnhem városába került, a lehető legbelvárosibb feltételek közé, amelyet megközelíteni is elég volt. A 350 méter hosszú pálya könnyűnek nem volt mondható. Az egyébként is nagyon gyors pálya a célegyenes bejáratához vezető éles kanyarnál még egy enyhe lejtővel is nehezítette a versenyzők dolgát. Valamennyi centiméterén résen kellett lennie annak, aki tartani akarta pozícióját.

A csapat legfiatalabb versenyzői remekül kiállták a próbát, még akkor is, ha Hunyadi Panni sajnos nagyot esett a 20.000 m elimináció selejtezőjében és így nem jutott be a döntőbe. Szerencsére ez nem vette el a kedvét a folytatásban. Nagyszerű helyezkedéssel, a helyzeteket jól meglátva szerezte meg a továbbjutó helyet a 10.000 m Ponton. Sajgó Anna ugyanezen a távon a másik selejtezőben történelmi 31 pontot szerezve az egész mezőnyt lekörözve jutott be szintén a táv döntőjébe, ahol a két lány egyszerre állhatott rajthoz. Itt is sikerült mindkettejüknek a pontszerzés, de Anna sajnos későn reagált az élboly megugrására, így lecsúszott a szép helyezésről. Panninak sikerült lépést tartania az élboly hatalmas tempójával, pontot is szerzett, így végül a nagyszerű 15. helyen végzett.
Iványi Tamás is elkapta a fonalat. Mindkét hosszútáv selejtezőjéből bejutott a döntőbe. A 10.000 méter Pontversenyben hatalmas formában versenyezve, pontot is szerezve a 13!! helyen ért célba! Óriási eredményként. Kopilovic Eleonóra az egykörön ment nagyon jó időt. Nem sokon múlott a továbbjutás. Így is a 18. hely az övé. 100 méteren is remek egyéni csúcsot tudhat magáénak.
Erdős Dávid mindkét hosszú távján remekül versenyzett a világnagyságok között. Első évében a senior korosztályban kiváló eredmény, hogy mindkét távján mindössze kettő helyezés választotta el a döntőbe jutástól. Gardi Dominika tartotta az egész világbajnokságra jellemző kiegyensúlyozott formáját. Mindkét hosszútávon egyenrangú ellenfélként tartotta a lépést a csapatban, egymást segítve versenyző ellenfeleivel.
Az utcai versenyek utolsó és legnagyobb figyelemmel kísért versenyszáma a marathon volt, ahol valamennyi versenyzőnk rajthoz állt. A férfiak 205-en, a nők 145-en indultak. A pálya elképesztően nehézre sikeredett. Két hídon át vezetett az út, amelynek különösen a lefele vezető íve teremtett nehéz helyzeteket, tömegben legurulva. A helyenként kétembernyire leszűkülő pályán, éles kanyarok váltották egymást, amit nagy sebességgel kellett megoldani a versenyzőknek. Volt esés bőven, amely sajnos minket sem került el. Sajgó Anna az utolsó körben nem tudta elkerülni az elötte bukó kolumbiaiakat, Erdős Dávid ugyan megúszta, de az éppen a legkeskenyebb helyen adódódó bonyodalomból adódóan, nem tudott lépést tartani a közben meglépő legnagyobb élbollyal. Ennek ellenére ők is célba értek és a hatalmas tömegben így is elismerésre méltó a helyezésük. Gardi Dominika végig meg tudta őrizni értékes pozícóját a vezető bolyban. Ki tudja, mi lehetett volna a vége, ha a célegyenes nem ennyire keskeny és van hely ellépni, de a 19. helyezés a 165 induló közül hatalmas teljesítmény.

Összességében a Magyar Csapat kiválóan szerepelt a Világbajnokságon. Igazi Csikócsapat volt, hiszen a rutinos versenyzőink idén indultak először felnőttként, a Juniorok pedig kivétel nélkül újoncok voltak. Az első távok bátortalan versenyzése után mindenki megtalálta remek formáját, amely az eredményekből is kitűnik. Legjobb helyezések:

Juniorok:

Sajgó Anna (16) 10.000 m pont/elimináció 16. hely (pálya)

Hunyadi Anna (18) 10.000 m pont 15. hely (utca)

Iványi Tamás (18) 10.000 m pont/elimináció 18. hely (pálya),/ 10.000 m pont 13. hely (utca)

Seniorok

Kopilovic Eleonóra 1 kör 18. hely (utca)

Erdős Dávid 15.000 m elimináció 35. hely (pálya) /maraton 61. hely (205)

Dieterle Fábián 10.000 m pont/elimináció 24.hely (pálya)/ 1000 m 19. hely (pálya)

Gardi Dominika 15.000 m elimináció 11. hely (pálya)

1000 m 13. hely (pálya)

500 m 14. hely (pálya)

20.000 m elimináció 15. hely(utca)

10.000 m pont 19. hely(utca)

maraton 19. hely (145)

A versenyzők edzője: Kéri Ferenc